top of page

Konstteori,samtidskonst och bildämnets historia.

  • Skribentens bild: sandratresplate
    sandratresplate
  • 10 mars 2015
  • 3 min läsning

Lite konstteori och postmodernism

Konst teori är vetenskapen om konst med en filosofisk karaktär, det är en del inom konsten som är bra att ha med sig men på föreläsningen fokuserade vi på samtidskonst.

Efter modernismen 1900-1960 kom samtidskonsten/postmodernismen och på föreläsningen tog vi först upp Duchamps konst och hur det var typiskt för den tiden att använda sig av en färdig produkt och göra små ändringar (ready made) t.ex. Duchamps verk ’’pissoar’’. Dem här konst perioderna var ett steg ifrån ’’de sköna’’ och ’’tecknings konst’’ men det var under postmodernismen det togs till en helt ny nivå. Tankar om att konst är så mycket mer än endast en bild och det fria skapandet hamnade på tapeten, man skulle analysera bilder och de byggdes en förståelse att de inte finns ett rätt svar. En filosofi om att tanken bakom verket är viktigare än själva verket (konceptkonst), vilket vi diskuterade i grupper sedan och vi kom in på att hur långt får tanke gå? Och är det fortfarande konst om det har gått så långt att konstnären bryter mot lagen? Jag anser att även om en konstnär begår ett brott i konstens namn så tas inte konsten bort i det hela, men sedan får ju konstnären stå sitt kast och betala priset. Konstteori och postmodernismen hänger lite ihop då det handlade mycket om budskap i bilder och om olika sätt att förhålla sig till konst.

Kosuth_OneAndThreeChairs.jpg
Marcel_Duchamp.jpg

Bildämnets historia med Gert Z Nordström

Den första bildlärarutbildningen kom till Stockholm på konstfack och året var 1879, ett årtal som Gert var noga med att vi aldrig får glömma. De tre olika traditionerna som han tog upp var: den tekniska traditionen (1879-1968), den konst psykologiska (runt 1900) och den bildspråkliga traditionen (1968-). Det skedde en revolt under året 1968 då elever och lärare var trötta på den tekniska läran, dem ville ha en utbildning som involverade mer än att lära sig bildteknik, saker som att arbeta i grupp med teman och att vara kritisk.

Olof Palme var viktig i denna revolution då den tog slut när han godkände dessa önskningar och Gert Z Nordström blev den nya rektorn på konstfack. När Gert säger den meningen att han blev rektor, stannade jag till och sa till min förvåning: vad sa du? Blev du rektor? Jag har vid detta tillstånd skrivit mycket intensivt då han talade mycket fort men när han sa detta insåg jag hur viktig Gert Z Nordström är och han sitter nu framför mig. Han berättar om sin upplevelse om den tiden han var rektor och det var mycket spännande, om alla dessa långa projekt som eleverna hade och om hur lärarna var tvungna att göra liknande projekt för att veta hur dem skall lära ut sedan. Att två av dessa projekt som han var med i blev så stora att lärarna var i både Danmark och Norge för att presentera vad dem gjort. Sedan kom 80-talet och konsten fick en ny vändning, konsten handlade nu mer om att ’’satsa på dig själv’’ och jobba ensam, samhällskritisk konst var inte längre lika aktuellt.

När Gert berättat hela historien börjar vi diskutera om honom och att han har utbildat sig nästan hela livet, vart involverad i två stora revolutioner inom bild och skolan men även skrivit flera böcker som är en sorts grund sten i att bildutbildningen ser ut som den gör idag. Jag vill tack Gert för den stora insats som han gjort, jag kan inte ens tänka mig hur bildämnet hade sett ut idag om det inte hade hänt. Bildämnet hade kunna vart kvar i det gamla sättet att endast läsa sig teknik eller något helt annat, nu är ju Gert bara en utav alla som har gjort stor påverkan i både skolan, samhället och bilden men det är kul att få ha träffat och ställt frågor till manen själv.

konstfack.jpg


 
 
 

Comments


Recent Posts

© Copyright 2023 by DO IT YOURSELF. Proudly created with Wix.com

bottom of page