Språkets territorium
- sandratresplate
- 18 mars 2016
- 2 min läsning

Presentation:
http://prezi.com/6ywxuyomwke8/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share
Språkets territorium
Vi diskuterade mycket om olika typer av territorium och våra samtal kom snabbt in på vardagliga sammanhang. Vilket vi valde sedan att lägga fokus på, då man ofta inte reflekterar över vad som händer kring sin egen omgivning. Ofta driver tankarna iväg till något som är ”långt där borta” och vi ville fundera över vad som fanns runt i kring oss för att ta det närmare och förhoppningsvis skapa en djupare förståelse.
Vi filmade då tre klipp på olika vardags situationer som kan uppstå t.ex. på ett fik, i ett klassrum eller i andra sammanhang.
Jag tänker att de första klippet i fiket visar tydligt på fördomar och förutfattade meningar, de andra klippet i biblioteket/klassrummet finns fokus på en svår vardaglig situation där normer utmanas, läraren får se till att inkludera alla typer av människor och anpassa sin undervisning utefter i det här fallet en döv elev och de sista klippet handlar om en persons eget space/territorium och hur de bemöts på olika sätt, beroende på kultur så finns det olika ”oskrivna lagar” som kan krocka.
Inför redovisningen pratade vi om hur vi ville redovisa vår presentation och vi blev nyfikna på vad som skulle hända om vi var så tysta som möjligt och lät mottagaren få läsa, tänka och se bilder medan vi tog ett steg tillbaka. Vi ville inte ge ett färdigt koncept som mottagaren bara skulle ta emot, utan vi ville väcka tankar och få mottagaren att börja reflektera över tankar som vi haft. Vi fick olika typer av reaktioner på det här, allt från att de var skönt och att det var svårare att ställa frågor i stunden.
De är svårt att prata om normer eller förutfattade meningar men de viktiga är att våga reflektera kring det och erkänna när man har råkat säga något dumt. Tanke experimentet var ytterligare ett försök för att väcka reflektioner hos mottagaren. Min egen funktionsnedsättning är min dyslexi och det är något som konstant finns med i min vardag, det finns otroligt många olika situationer som skapar problem för mig i och med min dyslexi allt från att ta fel på tiden/klockan till att bli dumförklarad. I många fall är min dyslexi också en styrka vilket kan vara lätta att glömma bort.
Några ord som har vart centrala under grupp arbetet:
Låta bilder och text samarbeta, hörsel, språk, normer, kroppsspråk, personligt space, territorium, hjärnan, vardag, etnicitet, fördomar, olika situationer.
Commentaires