top of page

Essä, LGBF30, Bild fördjupning 3 för gymnasielärare

  • Skribentens bild: sandratresplate
    sandratresplate
  • 26 okt. 2016
  • 6 min läsning

Allt började med olika motsatta känslor och ord.

Sandra Plate, LGBF30, Bild fördjupning 3 för gymnasielärare, Ht16

Jag och min far åker hem till min farfar, jag ser att hans händer gett upp helt och att hans hälsa inte längre är bra, jag blir otroligt ledsen men försöker att le för hans skull. Han tittar på mig med en glad och bestämd blick, han tar in mig i hans ateljé och säger: alla mina penslar och färger är ditt. Jag blir förvirrad och kunde inte ta in vad han försökte säga. Jag började då skaka av alla känslor som kom över mig som en våg.

Denna händelse kom att bli viktig för mig, du har säkert själv upplevt något liknande. En händelse där det väcker så många olika motsatta känslor på samma gång att det inte finns ord, en händelse som stannar kvar med dig resten av livet.

Människor minns inte allt som upplevs och allt människor upplever leder inte nödvändigtvis till utveckling, de erfarenheter som är av vikt är de som utvecklar oss och som stannar kvar (Dewey, 2005, s.36-37). I dessa erfarenheter finns bland annat inspiration och de kommer att påverka vid skapande på ett eller annat sätt, det blir till en sorts omedveten appropriation.

Appropriering är i min mening komplicerat, av en enkel anledning. Det finns så många sätt att göra det på, det kan ske medvetet liksom omedvetet, vid en medveten typ av appropriering som vi nu i den här kursen gör blir det ofta tydligt vad man beslagtar åtminstone för en själv. Det kan bli svårt att veta när en omedveten appropriering görs, alla approprierar hela tiden varken sig man vill eller inte för att vi bär med oss på ett register av erfarenheter som påverkar. Fantasin tar fragment från erfarenheter och verkligheten, för att sedan dra nya kopplingar. Tankens process sker i olika steg och är komplex men fantasin kan inte utveckla något från intet (Vygotskij, 1995, s.17). Det är som ett gigantiskt puzzel där olika erfarenheter blandas för att sedan hitta och skapa något nytt, genom att bli mer medveten om den här processen kan en få djupare kunskap och förståelse av sin egen process.

Det som sedan händer är att jag bär med mig den här händelsen in i klassrummet, in i skolan. Vi påbörjar då en gestaltnings kurs med appropriering som kärnan i arbetet, vi får i uppgift att gå till konsthallen i Göteborg på utställningen ”Förjaga bristen på sammanhang”. När jag kliver in på utställningen, händer det igen. Jag får motsatta blandade känslor, tills jag ser Sara Lännerströms verk Le Sommet des Souvenirs (bergstoppen/höjdpunkten av minnen), 2016. Lännerströms verk som jag valde var en byggnad som står på utställningsgolvet, en byggnad av det lite ovanligare slaget (Bilaga 1). Verket Le Sommet des Souvenirs hypnotiserade mig, jag har svårt att peka på exakt vad det var som lockade mig men det jag vet är att byggnaden såg ut som något min farfar hade kunnat måla. Jag står länge och tittar på gestaltningen och ju längre jag tittar, ju mer får jag känslan av att den svävar. Jag började fantisera om att byggnaden började lyfta och dess plankor försiktigt lossnade, jag tror att jag började tänka så då plankorna var gamla och såg lite ut att vara på väg att förfalla. Jag valde då Sara Lännerströms verk på grund av den känsla jag fick när jag såg verket sedan kändes Lännerströms titel passande till mina tankar.

Appropriering är spännande, det kan ta uttryck på så olika sätt trotts den ganska raka betydelsen: tillägna sig, lägga beslag på, beslagta (http://www.synonymer.se/?query=appropriera&SOK=s%C3%B6k ). Det finns olika typer av appropriering, olika sätt att göra det på allt från konceptet till att beslagta ett uttryck eller en stil (Young, 2010, s.5-8). I början av min process fanns intresset av att göra en ”motif approprtiation” (Young, 2010, s.6), men ju längre in i processen jag kom, ju längre ifrån Lännerströms verk hamnade jag.

Medvetet eller omedvetet så tar vi inspiration från tidigare erfarenheter och personer. Det kan vara en stil på kläder, kultur eller i konst som en appropriation sker. Det jag insåg var att den medvetna approprieringen som jag gjorde var på Lännerströms verk, sedan kom en omedveten inspiration när jag fick en iden om att göra ett paraply med natten som motiv på insidan och en solig dag som motiv ovan på paraplyet. Den omedvetna approprieringen som fanns i mig var en konstnär som jag länge vart inspirerad av vilket är Rene Magritte och jag kunde tydligt se den inspiritaionen från två av Magrittes verk, Empire of Light (L'empire des lumières) 1953–54 (Bilaga 2) och Golconda, 1953 (Bilaga 3).

Det var inte bara känslor jag kände ett behov av att uttrycka motsatser av, det syrade igenom hela mitt arbete allt ifrån det jag skapade till det jag tänkte. Att ta in olika saker i kontexter där det kanske inte hör hemma. Byggnader som ska vara solida på marken ville jag ta in i en liten försluten burk där uttrycket är gravitationslöst och skört (Bilaga 4), ett paraply som har ett tydligt syfte med att skydda dig från regn och himlen, så istället lyfte jag fram himlens olika skepnader i paraplyet (Bilaga 5).

Tankar om att ta något som var menat att vara ett platt motiv och göra det till ett gestaltande fysiskt objekt, när dessa tankar började arta sig så upptänkte jag konstnären Bertrand Lavier. Lavier approprierade på serie tidningen Mickey Mouse adventure in the museum of art, serie tidningen publicerades 1947 (Bourriaud, 2009, s.160). Det Lavier gjorde var att ta konsten som dök upp i serie tidningen och gjorde dem bland annat till fysiska objekt (Bilaga 6).

Det fick mig att tänka på hur jag är van vid att måla tavlor och hur min allra första approprierings idé var att använda min farfars material för att måla en akvarell av Lännerströms konstverk, men ju mer tiden gick så ville jag släppa den tanken och göra tredimensionella verk, och hur det var motsatsen till vad jag brukar göra. Den påverkan som Laviers verk gjorde för mig var att hans verk fick mig att öppna upp och gjorde det lättare att se de tankar som redan fanns där.

I en målning behöver jag inte ta hänsyn till fysiska lagar i mina motiv, det är bara fantasin som kan hålla mig tillbaka. Därför blev det spännande att försöka uttrycka det gravitationslösa som jag kände första gången jag såg Lännerströms verk.

Lännerströms konstverk, byggnaden som jag approprierade finns med i alla tre gestaltningar jag skapat. Utseendet och formen ändrades lite i varje gestaltning, närvaron är fortfarande där. Hus, byggnader eller hem kan betyda så olika för olika människor, en plats av trygghet eller skräck. Detta fenomen, den blandade gråzonen, det ena, det andra eller både och.

Efter att ha arbetat med att gestalta två utav mina verk så kändes det som att något fattades, det fick mig att vilja skapa ett tredje verk som hade alla mina tankar i uttryck. För hittills kändes det mer som det ena eller det andra mellan de två första verken och jag ville ha ett verk som sammanfattade allt, som hade både och. De motsatta känslorna, de fysiska objektet och de platta bilderna i ett verk. Ett verk som fick med alla konstnärer som influerat mig under arbetet, som jag på olika sätt appropriera men som också fått mig att utvecklas under process arbetets gång. De verket jag beskriver kan jag ännu inte ge en bild på då jag inte är helt färdig än, verket: både och , kommer att va med på utställningen.

Boken som hittills skrivit ned den resa du gjort, fortsätter på ett nytt kapitel som är beroende av det förgående. Fullt av gråzoner och upplevelser, om du tittar i en annan människas bok på de kapitel där du är med så kommer samma historia se annorlunda ut. Perspektivet från ett annat öga eller en annan kontext, så lyder min tanke: Det ena, det andra eller både och.

Här är vart jag landade, inte avslutar det. Utställningen som komma skall behöver inte vara slutet på boken, utan det kan vara en början på nästa kapitel.

Referenslista

litteratur

Dewey, J. (2005). Art as experience. (Perigree trade paperback ed.) New York: Penguin books.

Vygotskij, L.S. (1995). Fantasi och kreativitet i barndomen. Göteborg: Daidalos.

Whitechapel Gallery (2009). Appropriation. Cambridge, Mass.: MIT Press.

Young, J.O. (2010). Cultural Appropriation and the Arts. John Wiley & Sons.

Hämtad 19/10-2016: http://www.synonymer.se/?query=appropriera&SOK=s%C3%B6k

Konstnärer

Sara Lännerström, Le Sommet des Souvenirs (bergstoppen/höjdpunkten av minnen), 2016. www.konsthallen.goteborg.se/utstallningar/forjaga_bristen_pa_sammanhang/sara-lannerstrom/

Rene Magritte, Empire of Light ( L'empire des lumières ) 1953–54 och Golconda, 1953.

Bertrand Lavier, The Walt Disney Productions series, started in 1984.

Bilaga 1, Sara Lännerström, Le Sommet des Souvenirs

Bilaga 2, Rene Magritte, Empire of Light

Bilaga 3, Rene Magritte, Golconda

Bilaga 4, Sandra Plate, Det ena

Bilaga 5, Sandra Plate, Det andra

Bilaga 6, Bertrand Lavier, The Walt Disney Productions series


 
 
 

Comentarios


Recent Posts

© Copyright 2023 by DO IT YOURSELF. Proudly created with Wix.com

bottom of page