Sammanfattande reflektion
- sandratresplate
- 28 okt. 2016
- 4 min läsning
Mitt arbete började med starka känslor efter en händelse med min farfar vilket startade många blandade känslor samtidigt, i arbetet med appropriation och Sara lännerströms verk utvecklades min förmåga att djupare se vad mitt gestaltnings arbete gick ut på. Ju mer jag arbetade med mitt skapande insåg jag hur mitt intresse för motsatser växte, jag började då bli mer objektiv och undersökte olika sammanhang, uttryck och känslor i kontexten med motsatser.
Under arbetet har jag skapat tre verk, det första jag gjorde var att göra min egen version av Lännerströms verk och placerade den i en burk med en gravitationslös känsla. Jag ville skapa en version av vad jag i min fantasi upplevde när jag såg hennes verk första gången, i skapande processen väcktes tankar om att jag tog något stort och stabilt för att göra det skört och ostabilt. Lännerström hade tankar om att bevara gamla byggnader och den tanken blev även i uttryck i mitt verk, glasburken blev ett sätt för att bevara men också att hålla inne byggnaden som är gravitationslös.
Det andra verket är ett paraply men dagtid på utsidan och natt tid på insidan, sedan hänger delar av min tolkning på Lännerströms verk från undersidan av paraplyet. Under den tiden började jag bli influerad av andra konstnärer, i det här verket vad det mest Rene Magritte. Jag började då tänka mycket på hur jag undermedvetet var influerad av det som fanns runt mig. Jag fick då också en djupare förståelse av vad appropriering är och hur det konstant påverkar mig, men att jag i mellan åt kan tydligt välja vem jag tar ifrån. Jag insåg också hur känsligt appropriering är då mycket kunskap om olika saker kan behövas, speciellt i tillägnandet av kulturell appropriering. Att det kan komma både gott och ont ur det.
Det tredje och sista verket för den här kursen skapade jag en bok där fotografier flyger och svävar ur men också ovanför boken, jag ville uttrycka alla de kunskaper jag lärt mig och utforska alla aspekter av mina tankar. Hur det ena inte kan existera utan det andra för att sedan bli ett, spänningen i hur olika personer som upplever samma minut kommer att minnas och se på situationen olika.
Det jag lärt mig i pedagogiskt sammanhang från utställningen, är flera olika saker. I arbetet men utställnings teknik lärde jag mig hur viktigt det är att eleverna får testa och planera utställningar själva att läraren inte tar över, då jag anser att det är viktigt att få lära sig av det praktiska arbetet och upptäcka saker som en tidigare inte tänkt på. En får lov att lära sig av sina misstag och att i det lära sig att anpassa sig i stunden eller få insikt i att något funkar, att dem kan klara sig själva men framför allt vikten av samarbete. När en utställning har flera konstnärer fick jag insikten att det är viktigt att vara ödmjuk och att inte fokusera endast på sitt eget arbete, utan att helheten av utställningen ska kännas dynamisk för att locka mottagarna och ge ett bra intryck. Hela upplevelsen och de olika insikter jag fick anser jag är viktigt för elever att ta del av.
I mitt eget arbete lärde jag mig att i samarbetet med text, handledningar och skapande fick jag en djupare förståelse av min egen process, att sätta ord på vad jag gör men också att det ibland inte behövs. Genom att arbeta med olika moment samtidigt ger det en djupare insikt i skapandet men jag skulle också vilja lära mina elever att se sitt skapande och sina verk som en process, något som aldrig tar slut. Som alltid är pågående.
Att låta elever arbeta med appropriation anser jag ger dem en djupare insikt i hur vi alla blir influerade hela tiden av det som finns runt oss men att det också ger insikten att tänkande och att uppleva saker är en del av skapande. Det finns otroligt många vägar att ta i arbetet med appropriation, lärande och elever vilket jag tycker är bra.
När jag satt med katalog texten vad den största utmaningen att kort sammanfatta sina tankar, att få ner exakt vad jag ville säga i få ord. Vilket var svårt till en början, det bidrog dock till ytterligare en bearbetning av mina tankar.
Jag skulle vilja vidare utveckla arbetet både tematiskt och de tredimensionella uttrycket jag använt, gällande specifikt uttryck känner jag mig extra nyfiken på att utforska bokbinderikonst och pusha dess gränser. Dock har jag lärt mig vikten av att välja ”rätt” material och uttrycks form till sina tankar för att förmedla det jag vill säga. Att inte vara rädd att gå in i nya vatten. Jag har arbetat otroligt intensivt under den här kursen och jag har lärt mig att skapandet har vart som ett utforskande vilket gett mig otroligt många insikter jag kanske inte hade fått annars, men jag behöver nu testa och lära mig att sakta ner. Att ge mig själv mer tid, i både skrivande, skapande. Tid för att reflektera under arbetets gång.
















Dlkhosh

Ninja

Lukas

Christa

Stina

Comments