top of page

Processinlägg, LGBD2A #2

  • Skribentens bild: sandratresplate
    sandratresplate
  • 26 mars 2018
  • 3 min läsning

Jag startade dagen med att kolla upp olika styrdokument och NÄU13 för att börja få en inblick i vad jag har för grund att stå på. Jag insåg då att det finns mycket som jag kan hämta som är av relevans för vart jag är på väg och den framtida yrkesrollen.

Bildämnet, Undervisningen i ämnet bild ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande (s.1 i läroplanen):

2. Kunskaper om bildens funktion och användningsområden i samhället, i nutida, historiskt, nationellt och internationellt perspektiv.

Bildteori:

Ämnets syfte som berör konsthistoria (s.1 i bildteori):

Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper om hur bilder ses utifrån skilda aspekter som genus och etik. Bilden ska ses i ett mångkulturellt och globalt sammanhang och i ett historiskt perspektiv för att eleverna ska ges möjlighet att förstå utvecklingen av och framtiden för bildteorier. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om den konstvetenskapliga traditionen och delar av konsthistorien.

När jag läste orden genus och etik blev jag påmind av hur viktigt urvalet av konstnärer är i konsthistoria och hur kvinnor ofta glöms bort, de tankarna ledde till att när jag skapar mina serier ska jag endast välja kvinnliga konstnärers livs historier. Då jag anser att det är viktigt, nu när jag har chansen i examensarbetet, att belysa kvinnliga konstnärer.

Jag började sedan att bearbeta begreppen: konsthistoria och serier. Det jag insåg är att det inte finns en kort tydlig definition av konsthistoria. Däremot hittade jag beskrivningar av vad historia, serier och konst innebär. Dessa är inte skrivet i sten och kommer säkerligen förändras med tiden men det är en spännande start.

Konst

"Konst (egentligen ’kunnande’, ’färdighet’), kulturyttring vars utförande kräver särskild kunskap och förmåga att bruka denna med personlig behärskning och individuell anpassning till situation och avsikter. Konst är ett grundbegrepp inom konstforskning, konstteori och estetik. Debatten om begreppet har gällt såväl dess innehåll som dess omfång; om konstbegreppet kan eller behöver definieras och i så fall för vilket eller vilka syften; om det finns flera konstbegrepp och hur de i så fall är relaterade till varandra; om vad som karakteriserar konst, om det finns flera definierande egenskaper och i vad mån dessa i så fall är kulturellt." (https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/konst)

Historia

"Människans förståelse av det förflutna är inflätad i hennes föreställningar om samtiden och perspektiv på framtiden. På så sätt påverkar det förflutna både våra liv i dag och våra val inför framtiden. Kvinnor och män har i alla tider skapat historiska berättelser för att tolka verkligheten och påverka sin omgivning. Ett historiskt perspektiv ger oss redskap att förstå och förändra vår egen tid." (skolverket, s.1, historia)

Serier

"Tecknad serie berättelse där bilderna återger handlingen." "bildföljetong, skämtserie, tecknade bilder" (https://www.synonymer.se/sv-syn/serier)

Vidare arbetade jag med att försöka få en överblick av konsthistoria och alla ”ismer”, för att sedan leta reda på kvinnliga konstnärer. Under den här sökande processen inser jag vilken otrolig hjälp det är att jag redan har tidigare kunskaper att utgå ifrån. Det är något som eleverna kanske inte har. Men jag testade även att googla på självklara saker som: kvinnliga konstnärer och jag hittade otroligt mycket. Denna process blev nästan lite överväldigade gällande all information som bara kastades över mig men känner att jag fått en bra start och imorgon ska jag försöka att påbörja min gestaltnings process. Jag har också tänkt att börja bearbeta en bok som heter: Teckna och berätta, med Peter Madsen och Thierry Capezzone. Den går igenom alla möjliga bra tips och tankar som är bra att ha när en skapar serier.

P.S Här är bilder ifrån den (enda) historia serie (boken/tidningen?) jag har hittat:

Tips och inspiration:

https://www.wikiart.org/

http://www.konstlistan.se/konsthistoria-tidslinje/

Boken: Teckna och berätta, med Peter Madsen och Thierry Capezzone

Boken: god nattsagor för rebell tjejer, Elena Favilli och Francesca Cavallo

https://www.barnebys.se/blogg/artikel/53557/10-dyraste-kvinnliga-konstnarerna-pa-auktion/

https://www.barnebys.se/blogg/artikel/59594/tio-kvinnor-som-praglat-konsthistorien/

https://www.epochtimes.se/5-kanda-kvinnliga-1800-talskonstnarer


 
 
 

Comments


Recent Posts

© Copyright 2023 by DO IT YOURSELF. Proudly created with Wix.com

bottom of page